Eline Beeken en Olivier De Keukelaere (2023). Het gunstregime inzake de overdracht van familiale vennootschappen: over vastgoedactiviteiten en de ‘beenhouwerijzaak’. Nieuwsbrief successierechten, 6, p. 10 e.v. .
Olivier De Keukelaere is specialist in vermogensplanning en ondernemingsfiscaliteit. Voor de begeleiding van families bij de uiteenlopende aspecten van de overdracht of de uitbouw van hun onderneming of vermogen, is hij bij Cazimir uw aanspreekpunt.
Olivier is licentiaat in de Rechten (KU Leuven). Hij specialiseerde zich in het ondernemingsrecht (Paris I, Sorbonne en Université Catholique de Louvain), het fiscaal recht (Fiscale Hogeschool Brussel) en het vennootschapsrecht (Brugge Business School). Olivier behaalde een Certificate in Family Business Advising en een Certificate in Family Wealth Advising aan het Family Firm Institute in Boston (USA). Hij is Nederlandstalig, maar spreekt ook Engels en Frans.
Als advocaat is Olivier verbonden aan de balie van Antwerpen en Kortrijk. Hij richtte samen met zijn collega-vennoten Cazimir op in 2009. Hij is werkzaam in kantoor Diegem, Gent, Antwerpen en Kortrijk.
Olivier is specialist in vermogensplanning en ondernemingsfiscaliteit.
Als family business and wealth advisor begeleidt hij talrijke Vlaamse familiebedrijven bij de overdracht naar de volgende generatie. Ook helpt hij vermogende families bij de specifieke uitdagingen waarvoor zij staan bij het samenhouden van vermogen én familie. Hij wordt beschouwd als één van dé Family Business Advisors van ons land.
U vindt meer over de specifieke tak van de Family Business Advising op ons platform www.magnolis.be.
Olivier publiceert in fiscale tijdschriften en is een veelgevraagde gastspreker over de opvolging van familiebedrijven en andere fiscale topics. Daarnaast is hij redactielid voor Tijdschrift Estate Planning. Hij is ook lid van het Family Firm Institute, het meest toonaangevend instituut ter wereld voor adviseurs van familiebedrijven.
“Your life journey is about learning to become more of who you are and fulfilling the highest, truest expression of yourself as a human being. That's why you're here.”
Olivier haalt zijn hart op met lekker eten en Lissabon. Zijn nieuwsgierigheid doet hem graag lezen en reizen naar grote steden. Vele soorten muziek kleuren zijn dag.
Eline Beeken en Olivier De Keukelaere (2023). Het gunstregime inzake de overdracht van familiale vennootschappen: over vastgoedactiviteiten en de ‘beenhouwerijzaak’. Nieuwsbrief successierechten, 6, p. 10 e.v. .
Eline Beeken en Olivier De Keukelaere (2023). Gunstregime voor overdracht familiale vennootschappen schendt gelijkheidsbeginsel niet. Fiscale Actualiteit, 14, p. 1 e.v. .
Eline Beeken en Olivier De Keukelaere (2022). Aanhoudende onduidelijkheid omtrent de fiscale gevolgen van een vroegtijdige vermindering van het kapitaal van een familiale vennootschap. Nieuwsbrief Registratierechten, Nummer 2, p. 36 .
Eline Beeken en Olivier De Keukelaere (2022). De koerswijziging van VLABEL inzake de partiële splitsing en het gunstregime voor familiale vennootschappen. Nieuwsbrief Registratierechten, Nummer 1, p. 15 .
Olivier De Keukelaere en Eline Beeken (2022). VLABEL over de uitkering van liquidatiereserves en de continuïteitsvoorwaarden voor het behoud van het gunstregime inzake familiale vennootschappen. Nieuwsbrief Registratierechten, Nummer 1, p. 11 .
Olivier De Keukelaere en Eline Beeken (2022). Het fiscaal gunstregime voor familiebedrijven inzake schenk- en erfbelasting in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.: HANDBOEK FISCAAL ONDERNEMINGSBELEID. Mortsel: Intersentia .
Olivier De Keukelaere en Eveline Vanthorre (2021). Familiale bedrijfsopvolging en het nieuwe vennootschapsrecht: De recente vermogensrevolutie. Waver: Anthemis .
Indien men de vrijstelling van schenkbelasting volgend op de schenking van een familiale vennootschap onder het Vlaams fiscaal gunstregime voor de overdracht van familiale vennootschappen integraal wil behouden, mag het kapitaal gedurende drie jaar vanaf datum van de schenkingsakte niet dalen. (1) …
In dit filmpje hebben we het met u over de situatie waarin de ene echtgenoot het familiebedrijf van de andere echtgenoot leidt. In Vlaanderen komt dit immers wel vaker voor, zeker bij familiebedrijven in tweede of derde generatie waar de eigendom door schenking of vererving bij de ene partner zijn…
Voor begiftigden van aandelen van familiale vennootschappen, waarvan de aandelen minder dan drie jaar voorheen werden overgedragen overeenkomstig het fiscaal gunstregime, hield dit een schending in van de continuïteitsvoorwaarde opgenomen in artikel 2.7.4.2.3, §2, 3° dan wel 2.8.6.0.6., §2, 3° van de V…
Familiebedrijven worden regelmatig bestempeld als ‘onprofessionele, weinig gestructureerde ondernemingen’. Klassiek stelt men dat de meeste familiebedrijven, naarmate ze groter en ouder worden, profiteren van het formaliseren van bepaalde processen en structuren. Het professionaliseren van de ond…
De verplichting over een toereikend eigen vermogen te beschikken bestaat ook nu al op basis van de algemene zorgvuldigheidsnorm’, verduidelijkt advocaat Olivier De Keukelaere van het advocatenkantoor Cazimir. ‘Maar onder het nieuwe WVV zal de oprichter nog meer dan vroeger verplicht worden stil te sta…
Anderhalf jaar terug is er veel deining ontstaan toen VLABEL in een ruling beslist had dat er sprake was van fiscaal misbruik, omdat de schenkers zich alle beschikkingsbevoegdheid voorbehouden hadden door de activa in een burgerlijke maatschap in te brengen voorafgaand aan de schenking. VLABEL…
Op 26 april 2017 heeft de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) een toevoeging gedaan aan het intussen bekende standpunt van de gesplitste aankoop / gesplitste inschrijving (SP 15004). Wij hebben dit standpunt al toegelicht in eerdere artikels ("schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik onder vuur";…
Wat bij ziekte of overlijden van de ondernemer? 10 praktische tips om proactief zowel de onderneming als de erfgenaam te beschermen. Een ondernemer stopt zijn hart, ziel én veel energie in zijn/haar bedrijf. Het navigeren van dit bedrijf tussen de vele uitdagingen en crisissen behoort tot de …
Ouders en grootouders zijn tijdens hun leven meestal wel bereid om een deel van hun vermogen over te dragen aan de volgende generatie, mits ze daarover nog een zekere zeggenschap behouden. Ook de opbrengst van dat vermogen willen ze tijdens hun leven liefst geheel of gedeeltelijk behouden. Vaak is…
Met de mogelijkheid om ongelijke stem- en winstrechten te verbinden aan aandelen werden de spelregels van de BV grondig gewijzigd. Dit schept nieuwe mogelijkheden om de BV in te zetten als instrument voor de successieplanning van het familiebedrijf. Maar hoe kan de BV nu precies ingezet worden als…
Vermogensplanning met behoud zeggenschap Een fiscaalvriendelijke juridische overdracht van het vermogen naar de volgende generatie, met behoud van zeggenschap, macht en inkomsten. Is meestal een belangrijke doelstelling van vermogens- en successieplanning. Hiervoor bestaan verschillende…
Een ondernemer stopt zijn hart, ziel én veel energie in zijn/haar bedrijf. Het navigeren van dit bedrijf tussen de vele uitdagingen en crisissen behoort tot de kerntaak van de ondernemer. Maar dat de ondernemer zelf een grote risicofactor voor het bedrijf is, wordt vaak het uit oog verloren. Het …
De lessenreeks Successieplanning richt zich tot de medewerkers van advocaten, notarissen, accountants en belastingconsulenten die zich wensen te bekwamen in vermogens- en successieplanning. Om die reden ligt de klemtoon op de basisbeginselen die de planning beheersen. Bijgevolg is de lessenreeks,…